Mama’s werk

Het thema op school is komende periode ‘Energie’.

“Eindelijk!” denk mijn dochter. “Kan ik eindelijk vertellen wat jij doet, mama!”

Haar desillusie had natuurlijk niet groter kunnen zijn…

Energie op school gaat niet over jou en mij. Het gaat over het stopcontact, de windmolens, zonnepanelen en de oude molens die het graan maalden voor het dorp. Het gaat over de zichtbare en verifieerbare wereld. Niet over parallellen met je eigen energiehuishouding. Naast fysieke energie is er emotionele, mentale en spirituele energie beschikbaar voor iedereen. Iedereen heeft een andere voorkeursenergie en samen maken we het geheel, het ecosysteem.

Die kleine kwam thuis en had erg haar best gedaan om uit te leggen wat ‘energie waarnemen’ inhoudt. Behalve dat mensen er blij van worden, had het volgens haar ook te maken met fijn en niet-fijn, durven en niet-durven, zin en geen-zin etc. En vooral ook, klopt iets of klopt het niet. “Dat weet je toch gewoon mama, of iets klopt?!”

Het gesprek daarna ging over verschillende soorten energie; bang zijn dat je een toets verknalt, een verlanglijstje maken en verliefd zijn. Of zin hebben om buiten te spelen of zin hebben om weg te kruipen bij Netflix. Waarom je tegen de een wel kwaad wordt en tegen de ander nooit. Of je van hard lachen energie krijgt of juist niet.

Popeye-spinazie-kracht-energie

Ik vroeg haar waar een gevoel in haar lichaam voelbaar is en of het dan stilstaat of beweegt. Waar zit bijvoorbeeld de motor in je lijf als je ergens heel veel zin in hebt. Waar komt de energie dan vandaan? Wat gebeurd er als die energie er niet uit mag? En waar is het voelbaar als je echt heel kwaad bent.

We voeren dit gesprek natuurlijk niet voor het eerst.

 

Het kunnen onderscheiden van soorten ‘voelen’ en hun kracht en mogelijkheid, is de basis van energie waarnemen op menselijk niveau. Het is nodig om het gesprek met jezelf op een heldere manier te kunnen voeren. Ieder ‘systeem’ op aarde heeft dergelijke energie bewegingen in zich. Die kun je voelen en ‘zien’. Hoe groter het eco-systeem, hoe meer afzonderlijke bewegingen er zijn en hoe interessanter het waarnemen ervan wordt.