Heldere Zintuigen

double sensingStel… Stel nou dat je al je zintuigen dubbel hebt. Twee paar ogen, twee paar oren, twee lagen huid. En stel nou dat je dan ook twee keer een verstand hebt om alle input te verwerken.  Twee heel complete sets.

Je eerste set zintuigen gebruik je dan voor de materiële wereld. De zichtbare wereld. Daarmee kun je binnen een bepaalde bandbreedte frequenties waarnemen, zoals kleuren, sensaties en geluiden. De input ervan wordt in de hersenen vertaalt en betekenisvol gemaakt voor jou. Zodat je kunt navigeren in je dagelijkse leven, niet onder een auto loopt, gaat douchen als je stinkt, je niet verbrandt aan een vuur en mooie muziek kiest.

Stel nou dat je tweede set zintuigen juist buiten de ‘zichtbare’ wereld frequenties van licht en geluid waarneemt. Frequenties die we met ons dagelijkse oog of oor niet kunnen herkennen. Een beetje zoals het geluid van een muizenpieper die je gebruikt om muizen uit je tent te houden.

Er zijn, zoals bekend, behoorlijk wat lichtfrequenties die buiten het spectrum vallen van wat onze menselijke ogen kunnen waarnemen. Dieren kunnen heel andere bandbreedtes waarnemen en vertalen naar betekenissen die voor het overleven van de soort belangrijk zijn. Menselijke zintuigen passen zich tijdens het opgroeien aan aan de omgeving. In gebieden waar oren en ogen belangrijker zijn, ontwikkelen mensen een breder spectrum dan in stedelijke gebieden waar bepaalde frequenties niet aanwezig zijn.

En stel nou dat je deze tweede set, ook zou kunnen (en moeten) trainen in waarnemen zodat je de input kunt laten vertalen naar betekenissen door het tweede verstand.

En stel nou dat je de tweede set ook steeds verder kunt ontwikkelen, net zoals de eerste set. Net zoals je eerste set in je jeugd ontwikkeld hebt om kleuren, vormen, geuren, geluiden etc. te herkennen en er betekenis aan te geven.

Wat zou je dan toch allemaal zien hè?! En wat zou je dan toch snel, veel begrijpen van de wereld om je heen ;)